Kan mijn scooter tegen e10 benzine?

De ‘normale’ Euro 95 is niet meer. Sinds 1 oktober is deze bij de meeste tankstations vervangen door de nieuwe e10 benzine. Deze nieuwe soort benzine bestaat voor negentig procent uit fossiele brandstof, en voor tien procent uit bio-ethanol. Het idee achter deze nieuwe soort brandstof, is het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Bio-ethanol is namelijk een fermentatie gemaakt van tarwe, suiker of mais, waardoor de uitstoot van koolstofdioxide uit benzine omlaag gaat. Goed voor mens en milieu natuurlijk, maar is e10 benzine wel goed voor uw scooter of motor? Dat leggen wij u hier haarfijn uit.

Pas op voor ethanol

Helaas is E10 benzine in veel gevallen niet geschikt voor uw scooter, op lange termijn kan de benzine uw brommer zelfs beschadigen. Dit komt door het hoge gehalte aan bio-ethanol in E10. Zodra ethanol in aanraking komt met vocht, maakt het de benzine corrosief, wat logischerwijs niet goed is voor bepaalde onderdelen in uw scooter. Daarnaast kan het sommige aluminiumsoorten aantasten, problemen geven met rubbers en uiteindelijk zelfs lekkages veroorzaken. Een aanrader is om na te vragen bij de fabrikant (of bij ons) of uw benzine scooter tegen E10 benzine kan. Daarnaast, mocht dit niet lukken, kunt u het online checken op www.E10check.nl.

E5 benzine als alternatief

Het wordt dus afgeraden om E10 benzine in uw brommer te stoppen. Maar wat dan wel? Volgens velen is de premiumbenzine, E5 in dit geval, een beter alternatief. In E5 zit namelijk geen tien procent bio-ethanol, maar slechts vijf procent. Op het moment staat Euro 98 gelijk aan E5 benzine, wat bij de meeste tankstations de premiumbenzine is. Natuurlijk is E5 iets duurder dan E10, maar langdurig gebruik van E10 kan de levensduur van uw scooter of motor in negatieve zin beïnvloeden. Daarom kunt u het beste Euro 98 tanken voor uw scooter. E5 is Euro 98 benzine, maar let, maar let wel op bij het tankstation: het kan zijn dat ook in de premiumsoort tien procent bio-ethanol zit, kijk daarom altijd goed op het vulpistool.

Extra opletten bij het tankstation!

Op het moment heet E10 benzine gewoon nog Euro 95, iets wat met de tijd geleidelijk aangepast gaat worden. Gelukkig zit op alle pompen waar E10 uitkomt een groene sticker waarop staat ‘’Benzine 95 E10’’. Wilt u toch normale E10 kopen, dan zult u dit heel goed moeten zoeken. Veel tankstations verkopen namelijk maar twee soorten benzine, waarvan E10 nu verplicht is. Die andere soort is in de meeste gevallen de premiumbenzine, E5 meestal. Per ongeluk een keertje E10 tanken is niet het einde van de wereld. Volgens de ANWB volstaat het om gewoon de volgende keer de goede brandstof te tanken.

Uw scooter of motor bijtanken over de grens

Ook over de grens wordt de nieuwe E10 benzine in grote getalen aangeboden. In Duitsland is bijvoorbeeld niet alleen E10 makkelijk te vinden, ook Euro 95 wordt nog vaak aangeboden. In Frankrijk is Euro 95 nauwelijks meer te vinden langs de snelweg, dit is allemaal vervangen voor E10. Verder ìs buiten de snelwegen nog wel Euro 95 te krijgen. Euro 95 vinden in België is zeer lastig, hier wordt eigenlijk vrijwel alleen E10 of E5 benzine verkocht. Let bij tanken over de grens vooral goed op de stickers op de vulpistolen, hierop staat aangeduid om wat voor brandstof het gaat.

Mocht u vragen hebben over uw motor of scooter, of over E10, kom dan vooral langs, of maak online een afspraak.

Deze site maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies.   Lees meer >
x