Scooters opvoeren: wat is toegestaan?

Volgens het Openbaar Ministerie mag het absoluut niet, maar het gebeurt toch veel: scooters opvoeren. Veel mensen vinden 25 of 45 kilometer per uur namelijk niet snel genoeg. Het OM bestempelt bromfietsers zelfs als kwetsbare groep: slechts één procent van de deelnemers in het verkeer rijdt op brom- of snorfietsen, terwijl zij toch voor tien procent van alle verkeersdoden zorgen en voor twintig procent van alle gewonden. Voert u uw scooter op? Dan wordt dit risico des te groter.

Cilinder kop

Wetgeving over scooters opvoeren

Wettelijk is het dus verboden op uw scooter op te voeren, zo simpel is het. Een snorfiets heeft een blauw kenteken en mag maximaal 25 kilometer per uur, terwijl een bromfiets met een geel kenteken 45 kilometer per uur mag. Als u wordt gecontroleerd door een rollentestbank, dan heeft u wel iets van speling: bij een snorfiets vier kilometer per uur, bij een bromfiets vijf kilometer per uur. Daarnaast komt er nog een standaard rollenbankmarge van vijf kilometer per uur bij. Gaat u toch harder? Dan kunt u een WOK (Wachten Op Keuring) melding krijgen, wat betekent dat u niet meer op uw scooter mag rijden en deze moet laten keuren bij het RDW.

Scooter toch opvoeren?

Mocht u toch uw scooter op willen voeren, dan zijn er enkele dingen belangrijk om te onthouden. Ten eerste, veel scooters kunnen van nature harder dan hun maximumsnelheid. De meeste scooters zijn aangepast aan de Nederlandse wetgeving, waardoor ze minder hard gaan dan ze werkelijk kunnen. Door de installatie van enkele beperken gaan ze minder snel, waardoor ze in Nederland verkocht mogen worden. Zodra deze beperkingen verwijderd worden, kan uw scooter dus automatisch harder.

Ten tweede, er zijn twee soorten scooters: 2-takt en 4-takt, daarom gaat het opvoeren ook anders. Bij een 2-takt scooter wordt er bijvoorbeeld een kleinere sproeier of een prop in de uitlaat gedaan. Verwijder (één) van deze dingen, en u kunt direct een stuk harder, tot wel tachtig kilometer per uur. Een 4-takt scooter wordt vaak alleen voorzien van een ontstekingsregeling of varioring. Verwijder deze onderdelen en uw scooter kan direct harder, tot wel zestig kilometer per uur. Voor andere opties om de scooter te versnellen moet je denken aan het afstellen van je scooter of de begrenzer van de scooter. Uiteraard is het opvoeren van je scooter voor eigen risico en stimuleren wij het opvoeren van scooters niet. In sommige gevallen kan het echter binnen de wettelijke grenzen worden uitgevoerd.

Deze site maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies.   Lees meer >
x